TED - Tenders Electronic Daily (Publications Office of the EU)verified 1 week agoContract award
Polska - Pompy grzewcze - Wyposażenie budynku Branżowego Centrum Umiejętności w Krzeszowicach w modelową maszynownię dydaktyczną OZE oraz instalację fotowoltaiczną i magazyn energii, w ramach projektu "Utworzenie i wsparcie branżowego centrum umiejętności w dziedzinie Energetyka odnawialna (pompy ciepła i geotermia płytka) w Zespole Szkół Ponadpodstawowych w Krzeszowicach"
Polska - Pompy grzewcze - Wyposażenie budynku Branżowego Centrum Umiejętności w Krzeszowicach w modelową maszynownię dydaktyczną OZE oraz instalację fotowoltaiczną i magazyn energii, w ramach projektu "Utworzenie i wsparcie branżowego centrum umiejętności w dziedzinie Energetyka odnawialna (pompy ciepła i geotermia płytka) w Zespole Szkół Ponadpodstawowych w Krzeszowicach"
Buyer: Powiat Krakowski
Country: Poland
Estimated value: €173,295
Procedure: Open procedure
Sector (CPV): Industrial machinery (42511110)
Aperlena: https://aperlena.com/en/t/polska-pompy-grzewcze-wyposazenie-budynku-branzowego-centrum-umiejetnosci-w-krzeszowicach-w-modelowa-maszynownie-dyd-0432dcaac2
Official notice: https://ted.europa.eu/en/notice/-/detail/364764-2026
Bidding is closed. An award or a correction on this notice: an email when the register sees it.
Log in
2
contracts from this buyer in the register, €496,250 in total
01
Description
1) Przedmiotem zamówienia podstawowego jest zakup i dostawa elementów technologicznych systemu modelowej maszynowni dydaktycznej stanowiącej rzeczywiste źródło ciepła i chłodu dla budynku Branżowego Centrum Umiejętności w Krzeszowicach (BCU) - CZĘŚĆ A oraz instalacji fotowoltaicznej z magazynem energii dostosowanej do już istniejącej infrastruktury energetycznej budynku - CZĘŚĆ B. - zgodnie z Opisem Przedmiotu Zamówienia - zamówienie podstawowe, stanowiącym Załącznik nr 7 do SWZ 2) Prawo opcji - W niniejszym postępowaniu Zamawiający zastrzega sobie możliwość skorzystania z prawa opcji (określonego w art. 441 ustawy) w następujący sposób: 1. Realizacja prawa opcji polegać będzie na poszerzeniu przedmiotu zamówienia o instalację urządzeń dostarczonych w ramach zamówienia podstawowego i będzie obejmować wykonanie następujących czynności: • konfigurację systemu sterowania, • uruchomienie instalacji w oparciu o przygotowany projekt, • konfigurację systemu monitoringu i wizualizacji, • przeprowadzenie prób funkcjonalnych systemu. • uruchomienie instalacji tj. doprowadzenie systemu do stanu umożliwiającego jego pracę w trybie demonstracyjnym i eksploatacyjnym, zgodnie z Opisem Przedmiotu Zamówienia - opcja, stanowiącym Załącznik nr 7 do SWZ. 2. Prawo opcji realizowane będzie na następujących zasadach: a) Wykonawca zobligowany jest podać w formularzu ofertowym cenę za zamówienie podstawowe (dostawa) oraz opcję (instalacja). Ceną oferty będzie cena za całość zamówienia tj. zamówienie podstawowe + prawo opcji. b) prawo opcji realizowane będzie na takich samych warunkach jak zamówienie podstawowe; c) wartość zamówienia realizowanego w ramach prawa opcji będzie identyczna jak określona w formularzu oferty złożonym przez Wykonawcę; d) warunkiem skorzystania z prawa opcji jest złożenie przez Zamawiającego oświadczenia woli o skorzystaniu z prawa opcji. Oświadczenie w formie elektronicznej zostanie złożone Wykonawcy do 3 dni od daty podpisania umowy. e) W przypadku skorzystania przez Zamawiającego z prawa opcji termin realizacji umowy (zamówienie podstawowe +prawo opcji) wydłuża się do 20.06.2026 r. f) prawo opcji jest uprawnieniem Zamawiającego, z którego będzie mógł skorzystać w ramach realizacji umowy. W przypadku nieskorzystania z prawa opcji, Wykonawcy nie przysługują żadne roszczenia z tego tytułu. g) Zastrzega się, iż prawo opcji (zakres opcjonalny zamówienia) nie stanowi zobowiązania umownego (w tym finansowego) zaciąganego w momencie zawarcia umowy a przewidywany zakres opcjonalny zamówienia nie jest gwarantowany do realizacji. 3) Zadanie jest realizowane w ramach projektu nr KPO/25/1/BCU/U/0008 pn. „Utworzenie i wsparcie branżowego centrum umiejętności w dziedzinie Energetyka odnawialna (pompy ciepła i geotermia płytka) w Zespole Szkół Ponadpodstawowych w Krzeszowicach”. 4) Przedsięwzięcie jest dofinansowane w ramach Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności, Komponentu A „Odporność i konkurencyjność gospodarki”, Inwestycji A3.1.1. „Wsparcie rozwoju nowoczesnego kształcenia zawodowego, szkolnictwa wyższego oraz uczenia się przez całe życie”. 5) Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia i warunki realizacji zawarte są w: a) projektowanych postanowieniach umowy - załącznik nr 6 do SWZ, b) opisie przedmiotu zamówienia - załącznik nr 7 do SWZ,
1) Przedmiotem zamówienia podstawowego jest zakup i dostawa elementów technologicznych systemu modelowej maszynowni dydaktycznej stanowiącej rzeczywiste źródło ciepła i chłodu dla budynku Branżowego Centrum Umiejętności w Krzeszowicach (BCU) - CZĘŚĆ A oraz instalacji fotowoltaicznej z magazynem energii dostosowanej do już istniejącej infrastruktury energetycznej budynku - CZĘŚĆ B. - zgodnie z Opisem Przedmiotu Zamówienia - zamówienie podstawowe, stanowiącym Załącznik nr 7 do SWZ 2) Prawo opcji - W niniejszym postępowaniu Zamawiający zastrzega sobie możliwość skorzystania z prawa opcji (określonego w art. 441 ustawy) w następujący sposób: 1. Realizacja prawa opcji polegać będzie na poszerzeniu przedmiotu zamówienia o instalację urządzeń dostarczonych w ramach zamówienia podstawowego i będzie obejmować wykonanie następujących czynności: • konfigurację systemu sterowania, • uruchomienie instalacji w oparciu o przygotowany projekt, • konfigurację systemu monitoringu i wizualizacji, • przeprowadzenie prób funkcjonalnych systemu. • uruchomienie instalacji tj. doprowadzenie systemu do stanu umożliwiającego jego pracę w trybie demonstracyjnym i eksploatacyjnym, zgodnie z Opisem Przedmiotu Zamówienia - opcja, stanowiącym Załącznik nr 7 do SWZ. 2. Prawo opcji realizowane będzie na następujących zasadach: a) Wykonawca zobligowany jest podać w formularzu ofertowym cenę za zamówienie podstawowe (dostawa) oraz opcję (instalacja). Ceną oferty będzie cena za całość zamówienia tj. zamówienie podstawowe + prawo opcji. b) prawo opcji realizowane będzie na takich samych warunkach jak zamówienie podstawowe; c) wartość zamówienia realizowanego w ramach prawa opcji będzie identyczna jak określona w formularzu oferty złożonym przez Wykonawcę; d) warunkiem skorzystania z prawa opcji jest złożenie przez Zamawiającego oświadczenia woli o skorzystaniu z prawa opcji. Oświadczenie w formie elektronicznej zostanie złożone Wykonawcy do 3 dni od daty podpisania umowy. e) W przypadku skorzystania przez Zamawiającego z prawa opcji termin realizacji umowy (zamówienie podstawowe +prawo opcji) wydłuża się do 20.06.2026 r. f) prawo opcji jest uprawnieniem Zamawiającego, z którego będzie mógł skorzystać w ramach realizacji umowy. W przypadku nieskorzystania z prawa opcji, Wykonawcy nie przysługują żadne roszczenia z tego tytułu. g) Zastrzega się, iż prawo opcji (zakres opcjonalny zamówienia) nie stanowi zobowiązania umownego (w tym finansowego) zaciąganego w momencie zawarcia umowy a przewidywany zakres opcjonalny zamówienia nie jest gwarantowany do realizacji. 3) Zadanie jest realizowane w ramach projektu nr KPO/25/1/BCU/U/0008 pn. „Utworzenie i wsparcie branżowego centrum umiejętności w dziedzinie Energetyka odnawialna (pompy ciepła i geotermia płytka) w Zespole Szkół Ponadpodstawowych w Krzeszowicach”. 4) Przedsięwzięcie jest dofinansowane w ramach Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności, Komponentu A „Odporność i konkurencyjność gospodarki”, Inwestycji A3.1.1. „Wsparcie rozwoju nowoczesnego kształcenia zawodowego, szkolnictwa wyższego oraz uczenia się przez całe życie”. 5) Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia i warunki realizacji zawarte są w: a) projektowanych postanowieniach umowy - załącznik nr 6 do SWZ, b) opisie przedmiotu zamówienia - załącznik nr 7 do SWZ. - Obowiązkowa wizja lokalna: 1) Zamawiający wymaga złożenia oferty po odbyciu przez Wykonawcę wizji lokalnej obszaru objętego przedmiotem zamówienia; 2) Wykonawca zobligowany jest do uczestnictwa w wizji lokalnej w miejscu wykonania Przedmiotu Zamówienia w celu uwzględnienia w ofercie wszystkich niezbędnych czynności, materiałów i urządzeń także tych, których montaż (wbudowanie) mogą okazać się niezbędne w toku realizacji Umowy. Wizja lokalna jest obowiązkowa. 3) Wizja odbędzie się w dniach 20.04.2026 r. oraz 28.04.2026 r. o godz. 10:00 - zbiórka uczestników przed budynkiem Zespołu Szkół Ponadpodstawowych w Krzeszowicach, ul. Krakowska 15. 4) Dodatkowo, jeśli Wykonawca nie może uczestniczyć w wizji w terminach wyznaczonych przez Zamawiającego, może zgłosić Zamawiającemu chęć dokonania wizji lokalnej w innym dniu, najpóźniej na jeden dzień przed terminem wizji. W takim przypadku chęć udziału w wizji lokalnej należy zgłosić e-mailem na adres: sr@powiat.krakow.pl 5) Zamawiający w trakcie wizji sporządzi protokół. Każdy z przedstawicieli Wykonawców, którzy wzięli udział w wizji ma obowiązek podpisać protokół. Brak podpisu ze wskazaniem nazwy Wykonawcy będzie traktowany jako brak odbycia wizji lokalnej i skutkować będą odrzuceniem oferty zgodnie z art. 226 ust. 1 pkt 18 Pzp; 6) W przypadku Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia wystarczającym będzie udział jednego z Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia. - Termin wykonania zamówienia 1) Termin wykonania zamówienia podstawowego wynosi do 15.06.2026 r. 2) W przypadku uruchomienia przez Zamawiającego prawa opcji termin wykonania zamówienia podstawowego i opcji wynosi do 20.06.2026 r. 3) Mając na uwadze art. 436 pkt 1 ustawy Zamawiający informuje, iż wskazanie końcowej daty terminu realizacji zamówienia wynika z faktu, iż zamówienie sfinansowane jest ze środków zewnętrznych i musi być wykonane ww. terminie z uwagi na końcowe rozliczenie projektu trwającego do 30.06.2026 r. 4) w ogłoszeniu wskazano termin rozpoczęcia realizacji 1.06.2026 - Zamawiający informuje, że jest do data przybliżona, zależna od przebiegu postępowania.
Official source
Source: TED - Tenders Electronic Daily (Publications Office of the EU)
of the awards went to the three most frequent winners
31%
of its calls state an estimated value
10%
Based on 26 awards with a named winner over the last 3 years. Counted by award, not by value, because lot and framework amounts are not comparable.
Concentrated means the three most frequent winners took 65% or more of the awards; many suppliers, under 35% with at least ten different winners.
20253
20264
One dot per award, on the day it was signed, sized by its value. A ring is an award with no published value.
of the awards went to the three most frequent winners
4%
buyers awarded contracts here
664
Based on 1,118 awards with a named winner over the last 3 years. Counted by award, not by value, because lot and framework amounts are not comparable.
Concentrated means the three most frequent winners took 65% or more of the awards; many suppliers, under 35% with at least ten different winners.
Competition
tenders per lot on average (open and restricted procedures)
2.8
of those lots received a single tender
39%
of the awards went to companies based in another country
6%
of the tenders came from another country
10%
As the official award notices state them, over the last 3 years. Tenders per lot count open and restricted procedures only: in a negotiated procedure or a direct award a single tender is the procedure itself. The country is the one the notice gives for the winner.
05
Procedure facts
Awarded 43% above the estimate of the same lots.
Facts that procurement researchers and journalists track across public records. None of them is evidence of wrongdoing: each has ordinary explanations, such as a specialised market, an urgent need or a short list of qualified suppliers.
06
Change history
Every time an official source republished this notice with different content. We watch every source we index, including regional copies of the same notice.
Estimated value
not stated
Now:
€173,295
Scope and criteria
The description was expanded. Re-read it before you bid.
Award value
Was:€249,370
Now:
€248,125
Estimated value
not stated
Now:
€746,262
Follow this tender and we email you the moment it changes.
Create account