Skip to content
Aperlena

TED - Tenders Electronic Daily (Publications Office of the EU) verified 1 week ago Contract notice

Polska - Energia elektryczna, cieplna, słoneczna i jądrowa - Zakup energii elektrycznej na potrzeby obiektów MPECWiK sp. z o.o. w Środzie Wlkp. w okresie od 01.01.2027 r. do 31.12.2027 r.

€518,244 estimated value · converted from PLN

Key facts

Closed
14:00 (UTC+2)
Procedure
Open procedure
  1. Published
  2. Deadline was
  3. Deadline was
  4. Deadline open for 34 days
  5. Awarded pending
View the official notice Watch this tender

Bidding is closed. An award or a correction on this notice: an email when the register sees it. Log in

Description

Postępowanie prowadzone jest w trybie przetargu nieograniczonego o udzielenie zamówienia sektorowego o wartości przekraczającej progi unijne, zgodnie z przepisami ustawy z dnia 11 września 2019 r. - Prawo zamówień publicznych (tj. Dz.U. z 2024 r. poz. 1320 ze zm.) - dalej zwanej „PZP”. Zamawiający zastosuje procedurę zgodnie z treścią art. 139 PZP (tzw. „procedurę odwróconą”) tj. najpierw dokona badania i oceny ofert, a następnie dokona kwalifikacji podmiotowej wykonawcy, którego oferta została najwyżej oceniona, w zakresie braku podstaw wykluczenia oraz spełniania warunków udziału w postępowaniu. Przedmiotem zamówienia jest: 1) dostawa energii elektrycznej na potrzeby Miejskiego Przedsiębiorstwa Energetyki Cieplnej, Wodociągów i Kanalizacji sp. z o.o. w Środzie Wlkp. w okresie od dnia 01.01.2027 r. do dnia 31.12.2027 r. do Punktów Poboru Energii położonych na terenie Miasta i Gminy Środa Wielkopolska, które zostały wyszczególnione w załączniku nr 2 do SWZ, zgodnie z ustawą z dnia 10 kwietnia 1997 r. Prawo energetyczne (tj. Dz. U. z 2026 r. poz. 43), oraz w oparciu o przepisy wykonawcze do tej ustawy, w szczególności Rozporządzenie Ministra Klimatu i Środowiska z dnia 22 marca 2023 r. w sprawie szczegółowych warunków funkcjonowania systemu elektroenergetycznego (tj. Dz.U. z 2025 r. poz. 919), 2) świadczenie usługi bilansowania handlowego dla wszystkich punktów poboru w okresie obowiązywania Umowy, na warunkach w niej określonych oraz zgodnie z aktualnie obowiązującymi Instrukcjami Ruchu i Eksploatacji Sieci Przesyłowej oraz Rozdzielczej. 2. Wykonawca zobowiązany jest do zgłoszenia właściwemu Operatorowi Systemu Dystrybucyjnego (OSD) zawarcia umowy z Zamawiającym dla wszystkich Punktów Poboru Energii ((dalej zwane także „PPE”) wymienionych w załączniku nr 2 do SWZ. Wykonawca dokona zgłoszenia w terminach i na zasadach określonych w Instrukcji Ruchu i Eksploatacji Sieci Dystrybucyjnej (IRiESD), tak aby zapewnić rozpoczęcie sprzedaży energii od dnia 01.01.2027 r. 5. Informacje o wolumenie i rozliczeniach: 1) Łączne szacowane zapotrzebowanie na energię elektryczną w okresie od 01.01.2027 r. do 31.12.2027 r. wynosi: 3928,3 MWh. 2) Wskazany wolumen ma charakter wyłącznie szacunkowy i służy do porównania złożonych ofert. Nie stanowi on zobowiązania Zamawiającego do zakupu energii w podanej ilości. Wykonawcy nie przysługują żadne roszczenia z tytułu ewentualnych zmian w rzeczywistym poborze energii. 3) Rozliczenia będą następować na podstawie rzeczywistego zużycia energii w oparciu o ceny jednostkowe ustalone zgodnie z mechanizmem transzowym opisanym w Projektowanych Postanowieniach Umowy. 8. Prawo opcji (art. 441 PZP): 1) Zamawiający przewiduje prawo opcji polegające na zwiększeniu wolumenu dostaw do 10% zamówienia podstawowego, tj. maksymalnie o 392,83 MWh. 2) Skorzystanie z prawa opcji może wynikać ze zwiększenia zapotrzebowania w istniejących Punktach Poboru Energii (PPE) lub przyłączenia nowych PPE w trakcie trwania umowy. 3) Realizacja prawa opcji odbywać się będzie na warunkach tożsamych z zamówieniem podstawowym, w szczególności z zastosowaniem tego samego mechanizmu kształtowania ceny jednostkowej (model transzowy). 4) Warunkiem uruchomienia opcji jest złożenie przez Zamawiającego jednostronnego oświadczenia woli w formie pisemnej lub elektronicznej (pod rygorem nieważności), przesłanego na adres e-mail Wykonawcy wskazany w umowie. 5) Zamawiający jest uprawniony do wielokrotnego korzystania z prawa opcji, aż do wyczerpania limitu, o którym mowa w pkt 1. 6) Prawo opcji jest jednostronnym uprawnieniem Zamawiającego. Nieskorzystanie z niego w całości lub w części nie stanowi podstawy do jakichkolwiek roszczeń odszkodowawczych ze strony Wykonawcy. WAŻNE: Zamawiający będzie dokonywał zakupu w transzach w okresie od dnia zawarcia umowy. Wykonawca dostarczy narzędzie w formie dostępu do platformy on-line, która umożliwi zakup energii w transzach na podstawie notowań indeksów na Towarowej Giełdzie Energii 1. Przedmiotem zamówienia w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego pn. „Zakup energii elektrycznej na potrzeby obiektów MPECWiK sp. z o.o. w Środzie Wlkp. w okresie od 01.01.2027 r. do 31.12.2027 r.”, jest: 1) dostawa energii elektrycznej na potrzeby Miejskiego Przedsiębiorstwa Energetyki Cieplnej, Wodociągów i Kanalizacji sp. z o.o. w Środzie Wlkp. w okresie od dnia 01.01.2027 r. do dnia 31.12.2027 r. do Punktów Poboru Energii położonych na terenie Miasta i Gminy Środa Wielkopolska, które zostały wyszczególnione w załączniku nr 2 do SWZ, zgodnie z ustawą z dnia 10 kwietnia 1997 r. Prawo energetyczne (tj. Dz. U. z 2026 r. poz. 43), oraz w oparciu o przepisy wykonawcze do tej ustawy, w szczególności Rozporządzenie Ministra Klimatu i Środowiska z dnia 22 marca 2023 r. w sprawie szczegółowych warunków funkcjonowania systemu elektroenergetycznego (tj. Dz.U. z 2025 r. poz. 919), 2) świadczenie usługi bilansowania handlowego dla wszystkich punktów poboru w okresie obowiązywania Umowy, na warunkach w niej określonych oraz zgodnie z aktualnie obowiązującymi Instrukcjami Ruchu i Eksploatacji Sieci Przesyłowej oraz Rozdzielczej. Miejscem realizacji przedmiotu zamówienia jest Gmina i Miasto Środa Wielkopolska. 2. Wykonawca zobowiązany jest do zgłoszenia właściwemu Operatorowi Systemu Dystrybucyjnego (OSD) zawarcia umowy z Zamawiającym dla wszystkich Punktów Poboru Energii ((dalej zwane także „PPE”) wymienionych w załączniku nr 2 do SWZ. Wykonawca dokona zgłoszenia w terminach i na zasadach określonych w Instrukcji Ruchu i Eksploatacji Sieci Dystrybucyjnej (IRiESD), tak aby zapewnić rozpoczęcie sprzedaży energii od dnia 01.01.2027 r. 3. Dostawcą rezerwowym dla PPE objętych postępowaniem jest ENEA S.A. z siedzibą w Poznaniu. 4. Informacje o wolumenie i rozliczeniach: 1) Łączne szacowane zapotrzebowanie na energię elektryczną w okresie od 01.01.2027 r. do 31.12.2027 r. wynosi: 3928,3 MWh. 2) Wskazany wolumen ma charakter wyłącznie szacunkowy i służy do porównania złożonych ofert. Nie stanowi on zobowiązania Zamawiającego do zakupu energii w podanej ilości. Wykonawcy nie przysługują żadne roszczenia z tytułu ewentualnych zmian w rzeczywistym poborze energii. 3) Rozliczenia będą następować na podstawie rzeczywistego zużycia energii w oparciu o ceny jednostkowe ustalone zgodnie z mechanizmem transzowym opisanym w Projektowanych Postanowieniach Umowy. 5. Prawo opcji (art. 441 PZP): 1) Zamawiający przewiduje prawo opcji polegające na zwiększeniu wolumenu dostaw do 10% zamówienia podstawowego, tj. maksymalnie o 392,83 MWh. 2) Skorzystanie z prawa opcji może wynikać ze zwiększenia zapotrzebowania w istniejących Punktach Poboru Energii (PPE) lub przyłączenia nowych PPE w trakcie trwania umowy. 3) Realizacja prawa opcji odbywać się będzie na warunkach tożsamych z zamówieniem podstawowym, w szczególności z zastosowaniem tego samego mechanizmu kształtowania ceny jednostkowej (model transzowy). 4) Warunkiem uruchomienia opcji jest złożenie przez Zamawiającego jednostronnego oświadczenia woli w formie pisemnej lub elektronicznej (pod rygorem nieważności), przesłanego na adres e-mail Wykonawcy wskazany w umowie. 5) Zamawiający jest uprawniony do wielokrotnego korzystania z prawa opcji, aż do wyczerpania limitu, o którym mowa w pkt 1. 6) Prawo opcji jest jednostronnym uprawnieniem Zamawiającego. Nieskorzystanie z niego w całości lub w części nie stanowi podstawy do jakichkolwiek roszczeń odszkodowawczych ze strony Wykonawcy.

Official source

Source: TED - Tenders Electronic Daily (Publications Office of the EU)

Always verify details on the official notice.

Report an error in this notice

Last verified against TED - Tenders Electronic Daily (Publications Office of the EU) 1 week ago

MIEJSKIE PRZEDSIĘBIORSTWO ENERGETYKI CIEPLNEJ, WODOCIĄGÓW I KANALIZACJI SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ W ŚRODZIE WLKP.

Poland

This is the only notice from this buyer in the register so far, so there is no record to show yet.

Market context

open now in Petroleum, fuel & energy
3,828
median open notice
€376,240

Who wins in this market

Many suppliers

Poland · Petroleum, fuel & energy

different companies won awards here
1,205
of the awards went to the three most frequent winners
13%
buyers awarded contracts here
2,740

Based on 3,898 awards with a named winner over the last 3 years. Counted by award, not by value, because lot and framework amounts are not comparable. Concentrated means the three most frequent winners took 65% or more of the awards; many suppliers, under 35% with at least ten different winners.

Competition

tenders per lot on average (open and restricted procedures)
4.0
of those lots received a single tender
20%
of the awards went to companies based in another country
1%
of the tenders came from another country
2%

As the official award notices state them, over the last 3 years. Tenders per lot count open and restricted procedures only: in a negotiated procedure or a direct award a single tender is the procedure itself. The country is the one the notice gives for the winner.

Change history

Every time an official source republished this notice with different content. We watch every source we index, including regional copies of the same notice.

  1. Read before bidding
    Estimated value
    Was: €526,812
    Now: €518,244 -2%
    Submission deadline
    Was: July 5, 2026, 22:00
    Now: July 6, 2026, 12:00 1 day later
  2. Act now
    Estimated value
    not stated
    Now: €526,812
    Submission deadline
    Was: July 6, 2026, 00:00
    Now: July 6, 2026, 00:00 1 day earlier
    Scope and criteria
    The description was expanded. Re-read it before you bid.
    Estimated value
    not stated
    Now: €2,268,611

Follow this tender and we email you the moment it changes. Create account

Similar tenders

Open now

Awarded before

Never miss a tender like this

317 new notices in Petroleum, fuel & energy in Poland in the last 7 days. Get an email when new ones appear. Free.

Set up my alert

Or follow just its CPV code, Electricity, heating, solar and nuclear energy: an email when new tenders arrive under it, no account needed.

Keyboard shortcuts

Read a list without reaching for the mouse. The shortcuts stay quiet while you type in a field.

j
Next result
k
Previous result
Enter
Open the result
n
Next page
p
Previous page
c
Compare this result
s
Shortlist this result
o
Open the result in a new tab
x
Set this result aside
/
Search from any page
Ctrl K
Search from any page
?
Show these shortcuts
Esc
Close

Index

Close
Log in

Language